Så etter å ha kjøpt inn fine, ferske fiken i innvandrerbutikk, satt jeg i gang med deigen. Det gikk helt fint til jeg tilsatte fiknene, for de skulle jo selvfølgelig ikke være ferske, men tørkede! Deigen ble altfor våt og måtte dessverre gå i søpla... Men dagen etter prøvde jeg igjen, denne gangen med tørkede aprikoser jeg tilfeldigvis (er jeg 63 år egentlig?) hadde i skapet. Her er oppskriften (litt endret i forhold til den på Masterchef).
Valnøtt- og aprikosbrød
300 g hvetemel
200 g Møllerens fibra fullkorns hvetemel
50 g havregryn
1 pk tørrgjær
1 ss salt
3,3 dl vann
En god neve valnøtter
En god neve tørkede aprikoser (eller fikner), lett opphakket
Semulegryn
Isbiter
1. Bland melet, havregrynene, tørrgjæren og saltet i en (helst) kjøkkenmaskinbolle.
2. Tilsett vannet (trenger ikke være lunket!) og kjør i kjøkkenmaskinen i minst 5 minutter.
3. Ha deigen over på benkeplata, strekk den ut og rull den sammen. Andre gang du strekker, tilsetter du valnøttene og aprikosene. Gjenta strekkingen og rullingen minst 4 ganger, alltid i samme retning.
4. Ha deigen i bollen igjen og dekk til med plastfolie.
5. La deigen heve 1 time, men slå ut luften (dvs. elt den litt) hvert 20. minutt.
![]() |
Se som det koser seg! |
6. Siste gang du slår ut luften, drar du den slik som før og ruller den stramt og godt tilbake til en avlang pølse. Nå har du formet deigen til den endelige formen. Legg deigen på et skjærebrett med litt semulegryn på (for å forhindre at den setter seg fast) og legg deig og skjærebrett sammen inn i en stor pose (Jeg tok bare et håndkle over, noe som førte til at deigen fikk en hard skorpe). La heve i ytterligere 1 time.
7. Når deigen har 15 minutter av hevetiden igjen, skrur du stekeovnen på 250 grader. La stekebrettet du skal steke brødet på også stå inni for å bli godt og varmt.
8. Kutt 4 - 5 fine streker i brødet og sleng det raskt, men forsiktig inn på det varme brettet. Skru ovnen ned til 200 grader og kast også inn tre isbiter i bunnen av ovnen.
9. La brødet steke i 30 minutter - de siste 5 minuttene med en tresleiv i døråpningen for å slippe ut dampen og dermed lage en god stekeskorpe. Når brødet er ferdig, vent til det er noe avkjølt før du skjærer i det, så ikke all fuktigheten slipper ut.
Ble det like godt som det ser ut? Veldig god og beskrivende framgangsmåte - gleder meg til å lage! (Men da uten aprikoser eller fiken - kanksje musli?)
SvarSlettBle veldig godt, men siden jeg lot det heve med bare et kjøkkenhåndkle den siste timen ble det dannet en litt seig skorpe... Og da forsvant en del luft ut i det jeg kuttet snittene. Men godt på smak ;)
SlettJeee, Idabalidabloggen! Ny fast leser her! Får ikke prøvd noen av oppskriftene nå da, men fikk lyst å prøve brødet!
SvarSlettJa, nå har jeg også blogg :) Blir sikkert ikke like interessant som en USA-blogg, men kan jo være jeg reiser litt jeg også ;)
Slett